Home Kulturë Archive by category Histori

Histori

Histori

Kur Rexhep Qosja u dekorua nga R. Serbisë (1975): Më e rëndësishmja është se shpërblimi jepet në shenjë të kryengritjes së popujve të Serbisë

Qosja me 10 Korrik 1975, pas marrjes së çmimit të RS të Serbisë,  ‘Rilindjes’ i tha:  “Shpërblimi i 7 Korrikut është shpërblimi më i madh dhe më autoritativ në Republikën Socialiste të Serbisë dhe, padyshim, i bën nder çdo laureati të tij. Vetë mund të jem posaçërisht i nderuar që më është dhënë ky shpërblim. […]
Histori

Epiriotët, shqiptarët e lashtësisë, ilirët që nuk u greqizuan

Në këtë shkrim shqyrtohen shkurtimisht burimet që lidhen me përkatësinë etnike të epirotëve të lashtë, të cilët Teodor Mommsen-i, historiani më i madh i kohës së tij, në veprën ende të patejkaluar “Histori e Romës” (Römische Geschichte) i quante epirotët “shqiptarët e lashtësisë” (die Albanesen des Alterthums)1 Nga Teodor Mommsen Thuajse të gjithë autorët e […]
Ballina Histori

SI U SHPORR SERBIA NGA KOSOVA

Dhjetëvjetori i pavarësisë së Kosovës Krimet e luftës dhe krimet kundër njerëzimit Adil FETAHU Lufta e hapur e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) kundër forcave serbe, llogaritet prej 28 shkurt 1998, deri më 11 qershor 1999 (16 muaj e 11 ditë). Ndërkaq, aksione “guerile” të herëpashershme kundër policisë serbe ka pasur prej vitit 1996. Edhe […]
Histori Lajmi Kryesor

Studiuesja Elena Kocaqi: Kosova të quhet Dardani, emri ma i lashtë shqiptar! Kosovë është emër sllav, i imponuar nga Rusia!

Emri Dardan dhe Dardanët dalin që në betejën e Kadeshit në 1272 para eres sonë. Pra, është një emër i dokumentuar prej 3290 vjetësh, ndërsa Kosovë është një emër sllav pa asnjë lidhje me shqiptarët, i vendosur në shekullin e XIX, nga rusët për të ngritur pretendimet serbe… DARDANI dhe jo Kosovë Shkruan: Elena Kocaqi […]
Histori Nacionale

Shqiptar apo arbër? Ja përgjigjja e studiuesit të njohur zvicerian

Profesori i historisë së Europës Juglindore në Universitetin e Vjenës, Oliver Jens Schmitt, përshkruan procesin e ndërrimit të emrit të arbërve në «shqiptarë» si një reagim ndaj tronditjes së thellë kulturore që rezultoi nga osmanizimi dhe islamizimi i shoqërisë arbërore «Në Mesjetë, shqiptarët njihnin si emër për vetëvetën si popull vetëm termin «arbër», zonat ku […]
Histori Lajmi Kryesor

Flamuri shqiptar më i lashti në botë, flamur i Pirros e Aleksandrit, Konstandinit e Skënderbeut

Populli shqiptar në origjinën e tij është popull hyjnor dhe i dritës. Flamuri Shqiptar, simboli më i lashtë botëror, me Shqiponjën dy krenare u largua nga rrethi në Prishtinë, por nuk mund të largohet nga zemra, nga dashuria shqiptare, edhe pse këtë po e bëjnë bandat, dhe pasardhësit e mullahëve, të udbashëve, dhe të gjithë […]
Histori

Si u manipulua vjetërsia e gjuhës shqipe përmes devijimit të shkencës së gjuhësisë europiane

Shkenca e gjuhësisë së krahasuar është e njohur ndryshe si ‘indoeuropianistika’ ose ‘shkenca e gjuhësisë indoeuropiane’. Kjo shkencë ka më se 200 vjetë që ka fjalën e parë shkencore në gjuhësi Nga Altin Kocaqi Si lindi shkenca e gjuhësis indoeuropiane? Indiana Johns, personazhi real që është bërë edhe filëm, gjatë kohëve që ishte në Indi […]