Home Archive by category Kulturë

Kulturë

Poezi

Me bashku trupin e Shqipërisë 

Shkruan Jola Doçi-Dibrani O vendlindje djep trimërie E zhuritur, djegë e thye… Por krenare nder breza Na vlon gjaku nëpër vena … Kosovë të qofshim falë Për këtë jetë e zemër të bardhë… Sa do larg që do jemi Ty n’vendlindje n ‘zemër të kemi… O rini,o’brez i
Ballina Histori

“Gjurmë Shqiptare”: Lunxhëria pellazge (Video)

Lunxhëria është rajon shumë i veçantë i qarkut të Gjirokastrës, që ka tërhequr vëmendjen e udhërrëfyesve. Shumë udhëtarë, historianë e studiues, e kanë quajtur një krahinë të banuar nga shqiptarë me prejardhje pellazge… Por, cila është historia e kësaj krahine? Cila është tradita, kultura dhe trashëgimia e saj? Çfarë fsheh Lunxhëria dhe fshatrat e saj […]
Kulturë

Romani: Shkëlqimi dhe mjerimi i një dashurie

Amadeo Baçi Pjesa e gjashtëmbëdhjetë – Ndëshkim dashurie Kapitulli: Në gjykatën milaneze të Apelit Rreth orës tetë të mëngjesit më lajmëruan se duhej të përgatitesha për të shkuar në Gjykatën e Apelit në Milano. Të them të drejtën nuk e quajta shumë të rëndësishme të përgatitesha me shkrim siç e kisha zakon, pasi mesa kuptova […]
Kulturë

Mërgata shqiptare dhe poeti që digjet për komb e atdhe

(Hasan Elshani, Rrugës së mërgimit, Prishtinë 2017) Baki Ymeri (Bukuresht) Dyndja, shpërngulja dhe mërgimi i shqiptarëve fillon pas vdekjes së kryetribunit të historisë sonë, Gjergj Kastrioti-Skënderbeu. Ata të Italisë, sot e kësaj dite i kultivojnë traditat, zakonet, veshjet kombëtare dhe gjuhën tonë, e konsideruar si Gjuha e hyjnive të Perëndisë. Askush nuk e harron